//EMVI-beloftes = Fake news

EMVI-beloftes = Fake news

2019-02-08T14:37:44+01:00 7 februari 2019|Tags: , , |

“Wij gaan niet overschrijden” met deze woorden trok de Amsterdamse wethouder de gemeenteraad ruim 15 jaar geleden over de streep. De nieuwe metro zou niet duurder worden dan gepland. De Noord-Zuid lijn zou opgeleverd worden in 2005 voor 1,5 miljard gulden. Vanaf het eerste moment was al duidelijk dat deze belofte nooit werkelijkheid zou worden. Afgelopen juli is de lijn geopend. 13 jaar later dan gepland en voor een bedrag van 3,1 miljard euro…

Desinformatie

Volgens internet is de definitie van ‘fake news’: “fake news is desinformatie verhuld als nieuws, die verspreid wordt via websites, sociale media en traditionele media, met als doel het maken van winst of het beïnvloeden van de publieke opinie”.

De Noord-Zuid lijn is misschien wel het grootste en meest exemplarische voorbeeld hoe met ‘desinformatie’ een akkoord voor een project wordt verkregen. In de dagelijks praktijk komt dit ook op veel kleinere schaal aan de orde. Regelmatig verschijnen hier in de Cobouw koppen met “Emvi-beloftes vaak gebroken: “Liegen loont”. Toch is dit niet het (gehele) verhaal.

Verkeerde wissel

Als een aannemer zijn beloftes niet na komt hoeft het niet direct om “fake news” te gaan. Of om in bouwtermen te spreken, van ‘verbroken EMVI-beloftes’. Bouwen is topsport. Het schrijven van EMVI-plannen én het nakomen daarvan is topsport. Zelfs Sven Kramer maakt wel eens een verkeerde wissel op het belangrijkste moment in zijn carrière.

Het niet nakomen betekent namelijk niet per definitie ‘het niet willen nakomen’. Een uitdagende opdracht uitgezet door de opdrachtgever, vraagt om een uitdagende oplossing bedacht door de opdrachtnemer. En uitdagingen dat is wat werk leuk maakt! Inherent hieraan is dat het dan wel eens fout gaat. Niet opzettelijk, maar door een interpretatieverschil van de eisen, het ontbreken van de juiste informatie of een vergunningenprocedure die toch langer duurt dan verwacht. Of gewoon, vanuit zelfoverschatting, omdat de werkzaamheden toch te complex blijken te zijn. Een goede samenwerking tussen opdrachtgever en -nemer blijft dan van essentieel belang. Voor topsport is een heel team nodig.

Goede voornemens

Aannemers willen niet de boel bedriegen. Vanuit passie voor het vak en daarbij soms een gezonde dosis zelfoverschatting gaan er wel eens dingen fout. Voor het nieuwe jaar heb ik mijzelf de beloftes gemaakt om tijdig declaraties en weekstaten in te dienen, meer te sporten en gezonder te eten. Helaas weet ik dat sommige van deze beloftes gebroken gaan worden. Niet omdat ik de boel wil bedonderden, maar vanwege een (gezonde) dosis zelfoverschatting.

Deze blog is gepubliceerd in de Cobouw van 5 februari