//Het aanbestedingscircus van Selectiecriteria: dé paarse krokodil bij tenders

Het aanbestedingscircus van Selectiecriteria: dé paarse krokodil bij tenders

2018-12-28T11:17:08+01:00 3 september 2018|Tags: , , |

Het houden van wilde dieren in circussen is sinds 2015 verboden door de overheid. Hoe kan het dan dat in het circus van aanbestedingen nog steeds verboden dieren voorkomen? In 2015 schreef ik hier al over de verificatietijger (link). De tijger die niet meer in het regenwoud kan rondlopen, omdat alle bomen zijn gekapt voor het aantoonbaar maken van eisen op papier. Echter, blijkt in 2018 dat dit ontembare dier niet het enige dier is dat woonachtig is in Aanbestedingsland. Hij heeft gezelschap. Een Nijlrivier vol paarse krokodillen: de selectiecriteria bij tenders.

Verificatietijger

Bij deze een voorbeeld van een ‘paarse krokodil’. Onlangs schreef mijn bedrijf zich samen met combianten in voor een mooie waterbouwklus. Wij en onze combinanten moesten verschillende technische bekwaamheden aantonen. Aan een van onze combinanten werd bovenop de aangeleverde referentie aanvullende informatie gevraagd waarmee aangetoond kon worden dat zij een bepaalde hydraulische berekeningen konden maken (hallo verificatietijger!). Hierbij ging het om een leidend onderzoeksinstituut in de wereld op het gebied van de waterveiligheid. De paarse krokodil kwam bovendrijven… Niet een uitzondering, maar de regel die wordt bevestigd.

Stop de mishandeling!

Natuurlijk moet alles volgens een streng stramien gebeuren, en spelen wettelijke beperkingen mee. Maar één van die wettelijke beperkingen is ook het verbod op wilde circusdieren. Laten we dit verbod dan ook handhaven. Stop dierenmishandeling! Deze wilde dieren hebben het al zwaar genoeg in de huidige hittegolf en de droogte. Laten we het wat dragelijker maken voor ze en hen herintroduceren in hun natuurlijke habitat. Ver weg van de bouwsector.

Deze column is verschenen in de Cobouw van 9 augustus 2018