Nederland is niet per definitie veilig

//Nederland is niet per definitie veilig

Nederland is niet per definitie veilig

2017-01-22T20:11:11+01:00 11 november 2013|Tags: , , |

Is Nederland veilig tegen het wassende water? Als ik met het verkeerde been uit bed stap, en de pessimistische kant in mij heeft de overhand, dan is mijn antwoord kort: nee!

Optimist

Maar op de ochtend van 28ste oktober jl. sprak de optimist in mij. Een uurtje langer in bed blijven liggen doet namelijk wonderen voor een goed humeur. De wind gierde om het huis en ik hoorde de regen tegen het raam slaan. Toen ik naar buiten keek zag ik de sporen van de storm. Overal takken en bladeren, en zelfs een omgevallen boom, maar ik lag nog lekker warm in bed én veilig.

Veilig, want Nederland is de best beveiligde delta ter wereld. Ondanks de zwaarste storm sinds 1976 en hevige regenval en stormachtige wind bleek de schade op die maandag in oktober mee te vallen. Maar hoe zorgen we ervoor dat we nu en in de toekomst veilig blijven, onder andere tegen hoog water?

Het Deltaprogramma

In 2007 heeft de `Commissie Veerman’ onderzoek gedaan naar, en aanbevelingen gedaan over de manier waarop ons land de komende eeuw de waterveiligheid moet realiseren. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het Deltaprogramma. Een nationaal programma om de waterveiligheid op orde te brengen. Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen werken samen met maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en kennisinstituten, zodat we zijn voorbereid op de toekomst.

Kansen

Nu wil ik toch ook nog even de pessimist in mij laten spreken. Ja, we zijn de veiligste delta wereld. En ja, de kans dat in Nederland een grote overstroming plaatsvindt is heel klein. Maar ondanks dat deze kans heel klein is, is die kans er wel. En deze kans is groter dan we zouden willen. Ook is die groter dan we in Nederland volgens de wet toelaatbaar vinden.

Grofweg mag de kans (wettelijk gezien) voor de Randstad op een overstroming 1x in de 10.000 jaar zijn. Kortweg genomen is de kans, als iemand 100 jaar oud wordt, dat diegene een overstroming meemaakt dus 1%. Echter, met zwakke plekken in onze kustverdediging zoals de Hondsbossche en Pettemer Zeewering ligt deze kans in werkelijkheid veel hoger!

Goed voor economie

Uiteindelijk maakt het niet uit of de optimist of pessimist in mij de spreekt. Er is maar één oplossing om de veiligheid nu en in de toekomst te waarborgen. Dat is bouwen aan onze kustverdediging, bouwen aan het Deltaprogramma. Daarmee versterken we ook onze economie. Want waterbouwkundige projecten kunnen hieraan een enorme impuls geven. Dat was al zo in de 18e eeuw toen veel grote veenplassen werden drooggelegd, en dat is nog steeds zo in de 21e eeuw met bijvoorbeeld Maasvlakte 2.

Beëdiging als Soldaat van de Koninklijke Landmacht bij de Nationale Reserve

De veiligheid én de economie verbeteren, twee vliegen in één klap, dat levert waterbouw in Nederland op. En daar willen we als SBRCURnet – mijn organisatie – aan bijdragen, bijvoorbeeld door het organiseren van de Waterbouwdag. Met deze gedachte kan ik voortaan alleen nog maar opstaan met een goed gevoel. Nu nog vasthouden als ik weer eens door de regen op de fiets naar mijn werk ga!

Waterbouwdag op 26 november

Binnenkort wordt in de Doelen in Rotterdam de Waterbouwdag 2013 gehouden. Dit jaar met het thema: Waterbouw Welvaart. Op dit moment heeft zich hiervoor al een groot aantal geïnteresseerden inschreven.

Deze blog is eerder verschenen op SBRCURnet.nl