//Sinterklaas is al 400 jaar BIM specialist!

Sinterklaas is al 400 jaar BIM specialist!

2018-11-05T13:49:03+01:00 3 december 2013|Tags: , , , , |

Het grote boek van Sinterklaas is het oudste BIM model van Nederland. Ja écht, onze goedheiligman loopt al 400 jaar voor op de bouwsector. Althans, ervan uitgaande dat Sinterklaas 400 jaar oud is. Dat is wat mij vroeger werd verteld, hoewel niemand het precies weet.In het grote boek van Sinterklaas staat immers alles waarmee je kunt bepalen of je dit jaar zoet geweest bent of stout. En BIM is een digitaal model dat alle informatie over een gebouw toont. Waarmee je heel gemakkelijk kunt zien of iets goed of fout bedacht is. Zien we de overeenkomst?

Assetmanagement

En daar houdt het niet op, want Sinterklaas is ook een visionair voor de gehele bouwsector. Elk jaar komt een stoomboot vol met pakjes uit Spanje. Stipt op de afgesproken tijd; daar kan de NS nog wat van leren. Volgens mij kan dat alleen maar met goed assetmanagement. Hoe onderhoud je anders 100 jaar lang een oude stoomboot in tip top conditie? Sint geeft natuurlijk niet al zijn geheimen vrij, maar ik vermoed dat hij voor zijn assetmanagement van zijn stoomboot gewoon een heel goed BIM model gebruikt.

GIS

Waar ik Sint Nicolaas nog meer van verdenk is dat hij zijn BIM gekoppeld heeft met een GIS: een Geografisch Informatie Systeem. Op pakjesavond moeten immers zoveel pakjes worden afgeleverd over een heel groot geografische gebied. En nog opvallender: niemand ondervindt hinder van deze enorme grote logistieke operatie! Hoe graag zouden we dat ook niet in onze bouwsector willen? De vergelijking met Sint geeft u weer de hint: gebruik GIS en BIM gezamenlijk.

Feilloos vertrouwen

Tot slot moet ik natuurlijk niet aan het belangrijkste punt voorbij gaan. Sinterklaas kan feilloos vertrouwen op zijn Pieten. BIM en GIS zijn uiteindelijk alleen maar middelen. Middelen om een doel te bereiken. En dat doel is hetzelfde als waar het succesverhaal van Sinterklaas op gestoeld is: de juiste samenwerking.

Doordat alle Pieten en Sinterklaas als één man de handen ineen slaan is het elk jaar weer feest. En om goed samen te werken zijn weer competenties nodig, die werknemers in de bouw tot dusver vaak nog onvoldoende aan wisten te spreken. Zachte competenties.

Integraal samenwerken

We moeten als bouw veranderen. Niet door iemand de Zwarte Piet toe te spelen, maar door als één collectief samen te werken. Daarbij draait het om normen en waarden; er is vertrouwens in elkaars competenties nodig! Vol verwachting klopt mijn hart: wie integraal samenwerkt, krijgt een groot stuk van de toekomstige koek. Wie niet wil veranderen de gard. Maar als we samen de schouders eronder zetten, zal dat laatste hopelijk niet vaak gebeuren en kunnen ook wij een ‘feestje’ bouwen.

Dan zingen we en springen we en zijn zo blij, want er zijn geen stoute bouwers meer bij!

Deze blog is eerder verschenen op de site van SBRCURnet